220 millióért kapja meg a város a 800 milliós körforgalmat

image19

2020. február 20.

 A kecskeméti képviselő testület legutóbbi ülésén ellenszavazat nélkül elfogadta a széchenyivárosi körforgalomról szóló napirendi pontot: a város körülbelül egynegyed, a VER-BAU Parking Kft. háromnegyed arányban viseli a 800 milliós költséget.


A képviselő testület február 13-i ülésén a Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár bizottság előterjesztésében szerepelt az a településrendezési szerződés, amely a megyei kórház vagyonkezelőjének tavalyi előterjesztése kapcsán indult és átfogó megoldási csomagot tartalmaz a - hamarosan további épületekkel bővülő - kórház körüli parkolási és közlekedési problémák kezelésére.


A fejlesztés egyik eleme a parkolóhelyek számát több mint 400 férőhellyel bővítő parkolóház. Másik, a város életét átfogóan érintő Nyíri út – Akadémia körúti csomópont átépítése. A közgyűlésen is elhangzott, hogy az újonnan épülő körforgalom nem kizárólag a parkolóház érdekében épül. A Közlekedéstudományi Intézet 2005-ös tanulmánya emelte ki először, hogy az itt áthaladó forgalom olyan mértékű, aminek a kezelését a lámpás csomópont nem tudja dinamikusan kezelni. A 15 éves tanulmány óta ugrásszerűen emelkedett a gépjárművek száma és Hetényegyháza lakosságszáma, ami további nyomást jelentett az önkormányzat számára és sürgette a megoldást.


A VER-BAU Parking Kft. támogatásáról biztosította a városi törekvéseket: felvállalta, hogy a körforgalom kiépítésének 800 millió forintra becsült költségének mintegy háromnegyed részét saját forrásból állja. A csomópont sajátos lokációjára jellemző, hogy minden közművezetéket érint, alatta halad el többek között a Bácsvíz főnyomóvezetéke, ami az egész Széchenyiváros vízellátását biztosítja. Az előírások szerint ennek nyomvonala nem maradhat a csomópont alatt, ezért át kell helyezni. A képviselőtestületi ülésen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Dr. Homoki Tamás alpolgármester is kihangsúlyozta, örömmel fogadta a városvezetés a beruházó konstruktív hozzáállását.


A körforgalomban egy ötödik ágat is épít a beruházó, innen lehet majd megközelíteni és elhagyni a parkolóházat. Az építkezés február közepén kezdődik, várhatóan év végéig elkészül. A kész csomópontot a VER-BAU Parking Kft. átadja a városnak.