Sok problémát megold a parkolóház

image36

2020. január 9.

Igazodik a parkolóház díjszabása a környékre kivetett városi parkolási díjakhoz – ez is elhangzott a hétfő esti lakossági fórumon.


A kecskeméti megyei kórház körüli parkolás témakörében hívta össze a lakosságot az érintett körzet egyik önkormányzati képviselője. Nemcsik Mátyás a 2020. január 6-i fórumra meghívta a kórház illetékes munkatársát és a parkolóházat saját beruházásban építő VER-BAU Parking Kft. képviselőit is.
Tóthalmi Ferenc, a kórház építészmérnöke helyszínrajzon mutatta be a megjelent mintegy ötven érdeklődőnek, milyen fejlesztések várhatóak a következő években a kórház területén. A rajzokból kiderült: hosszú távon gondolkodik az intézmény. Az elmúlt időszakban létesített belső parkolók helyének kijelölésénél figyelembe vették, hogy a folyamatban lévő bővülés a kórházi udvar nagy részét érinteni fogja. Így a most távolinak tűnő udvari parkolók a későbbiekben előnyös, közeli lokációnak számítanak majd. 


A VER-BAU Parking Kft. részéről Dr. Weninger András tartott tájékoztatót. A projekt vezető menedzsere elmondta: nyílt pályázaton nyerték az érintett terület földhasználati és bérleti jogát. Az építkezés, terület rendezés teljes költségvetése 3 milliárd forint, melyet saját forrásból biztosít a beruházó. A kivitelezés során figyelembe veszik a lakóházak és a kórház közelségét.


- Olyan technológiát választottunk a kivitelezéshez, ami a lehető legrövidebb átfutási időt biztosítja: nem a helyszínen készül a szerkezet monolit-vasbetonból, hanem előregyártott elemekből, a helyszínre leszállítva. Ezzel hónapokat tudunk megspórolni és jelentős betonmixer-forgalmat is – mondta a projekt vezető. Weninger András az épület látványterveinek kivetítése közben hozzátette, a földszintre betelepülő boltokat nem nevesítheti még, több érdeklődő van, de az üzleti titoktartás miatt ezek egyelőre nem publikusak. Annyi bizonyos, hogy kiválasztásuknál a kórház közel kétezer munkatársának, a betegeknek, a látogatóknak és a környék lakosaink igényeit helyezik előtérbe.


- Több rémhír is napvilágot látott, amit most szeretnék tisztázni – folytatta a beruházó képviselője. – Ezer forintos óradíjról szóló pletykák keringenek, ezzel szemben a valóság az, hogy igazodunk a környéken bevezetett önkormányzati parkolási díjövezethez– szögezte le Weninger András. Megtudtuk, 24 órás gondnoki szolgálat teszi majd biztonságossá a parkolóházat, és folynak a tárgyalások bérleti rendszerről is.
Kiemelt figyelmet kap a környezetvédelem, az egyedi látványvilágot kölcsönző, élő növényekből kialakított zöld falak mellett a kivágott fák, cserjék közel ötszörösét fogja pótolni a VER-BAU Parking Kft.


A Kecskeméti Városrendészet vezetője, Csíkos Imre a decemberi közgyűlésen megszavazott parkolási zónákról és a bérleti rendszerről tartott ezután részletes tájékoztatást. A megjelent lakosok kérdéseiből kiderült, első sorban a kevés parkolási lehetőség kelt feszültséget, melyre megnyugtató megoldást kínál majd az év végére elkészülő parkolóház.