Őskori üzenet a kórház mellett

image20

Őskori üzenet a kórház mellett

A parkolóház építésének megkezdésénél is jelen vannak régészek. A talajmunkák izgalmas titkokat tárnak fel, összekötve az őskort a jelennel.

Közmű áthelyezésekkel, talajmunkával indult a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház melletti parkolóház építése. A VER-BAU Parking Kft. lekerítette az akcióterületet, itt dolgozik most a Kecskeméti Katona József Múzeum régésze is. Kovacsóczy Bernadett beszámolt arról, miket talált itt eddig, néhány mondattal ezer esztendős történeteket megelevenítve lelki szemeink előtt.

- Három korszak kezdi megmutatni magát a területen úgy, hogy a munkagépek nem is mentek még igazán mélyre. A vízvezeték kiváltásakor volt egy közel 4 méter mély akna, az világosan láttatta, hogy vastag töltésréteg fedi itt a talajt – kezdi a régész. Hozzáteszi, ez két dologra enged következtetni. Egyik, hogy valószínűleg a kórház építésekor itt egy mélyebb terület lehetett, ezért itt terítették el az onnankitermelt földet. De megmutatja azt is, hogy a feltételezésekkel ellentétben nem volt ezen a részen mocsaras vidék.

- A Szabadidőközpont helyén volt egy természetes tó, annak a medrét bővítették ki a most látható méretre. Régen szokásvolt, hogy tavak mellett alakulnak települések, így itt is erre számítottunk, s az előzetes várakozásaink be is igazolódtak. A Margaréta Otthon melletti körforgalom építésénél és a Nyíri út, Balaton utca kereszteződésében lévő építkezésnél is zajlottak feltárások a közelmúltban, utóbbi helyszínen egy bronzkori (3500 évvel ezelőtti) urnatemető részlete iselőkerült. Izgalmas volt ennek közelében vizsgálódni, számítottam őskori maradványokra. A parkolóház helyéneddig előkerült töredékek azt engedik feltételezni, hogy a temetőhöz kapcsolódó település erre terjeszkedhetett – mutatja az agyagedény- és állatcsont töredékeket a szakember.

- Az őskori emberek után a szarmaták is láttak fantáziát az itteni vidékben. A szarmaták az 1. és az 5. század között életek itt, míg a Dunántúl területén a rómaiak. Sokáig tartotta magát a feltételezés, hogy ezen a futóhomokkal terhelt területen a régiek nem telepedtek meg, de ez nem igaz, ahogy azt a Kecskemét és környékének különböző pontjain előkerült településnyomaik mutatják. A mostani építkezéssel érintett terület újabb hasznos információkkal gazdagítja a megtelepedési szokásaikkal kapcsolatos ismereteinket. 

Az avarok, akik az egész Kárpát-medencét magába foglaló Kaganátusukat a 6. század utolsó harmadától kezdték kiépíteni, szintén benépesítették ezt a vidéket, amit a parkolóház területéről előkerült leletanyaguk is bizonyít. Így elmondhatjuk, hogy mindhárom korban élő emberek érdemesnek találták Kecskemét környékét a letelepedésre.

Kovacsóczy Bernadett régész, továbbra is jelen lesz a parkolóház építésénél, a VER-BAU Parking Kft. pedig mindenben támogatja a régészek munkáját, hogy az esetleges régészeti feltárások még a komolyabb kivitelezési munkálatokat megelőzően megkezdődhessenek.